• יו"ר החברה: ד"ר עידו לוריא
  • מזכ"ל: ד"ר אילן טל
  • גזברית: ד"ר אנג'לה דרניקוב
  • חברי ועד: פרופ' חגי חרמש
  • ד"ר מיכל רפפורט
  • ד"ר סעיד מוחמד מוסא
COVID-19 בישראל

מתעצמת התחלואה הנפשית בקרב מאות אלפי ילדים שלא חזרו ללימודים

יותר מ-81 אלף קטינים בישראל חלו בקורונה | למשרד הבריאות אין נתונים על היקף ההשפעה הנפשית של המגיפה על ילדים ובוועדת הכנסת לזכויות הילד מזהירים שהבעיה אינה מטופלת

נערה במגיפת הקורונה. אילוסטרציה

מאז תחילת המגיפה, כרבע מכלל הנדבקים בנגיף הקורונה בישראל – 81,33 מתוך מעל ל-316 אלף, נכון להיום - הם קטינים בגילאי 18-0 ו-655 מהם אושפזו רובם במצב קל. לא היו ביניהם מקרי מוות. כך דיווחה אתמול (ג') ד"ר דינה צימרמן, מנהלת המחלקה לאם ולילד במשרד הבריאות בדיון שהתקיים בוועדת הכנסת לזכויות הילד.

לצד זאת נמסר בדיון כי למשרדי הממשלה אין נתונים המעידים על היקף ההשפעות הנפשיות של הקורונה על הילדים.

ד"ר צימרמן ציינה כי עד כה הנפטר הצעיר ביותר מהמחלה בישראל היה בן 19, בעוד שידועים מדיווחים שונים מהעולם על מקרי תמותה של ילדים ובני נוער, בכלל זה כאלה ללא מחלות רקע. "יש להתייחס למחלה זאת במלוא הרצינות. בכל יום מתגלים סיבוכים כתוצאה ממנה לטווח הארוך", אמרה.

"יש בישראל עתה 16 ילדים שאובחנו עם תסמונת ה-PIMS", הדגישה ד"ר צימרמן, וייתכנו עוד סיבוכים כתוצאה מהמחלה שאנו עדיין לא יודעים עליהם". לדבריה, "אנו מתייחסים במלוא הרצינות לנגיף אצל קטינים, משם שבכל רמות הגיל בקרב קטינים, יותר ממחצית החולים לא גילו אף תסמין גם לאחר שחלו. היקף כזה של א-סימפטומטיים אומר שלא מספיק להגיד 'אם אתה חולה, אל תבוא', כי לרוב לא יודעים שחולים".

כמו כן דיווחה ד"ר צימרמן לוועדה ש"עד כה בוצעו בישראל מעל 905 אלף בדיקות קורונה בקרב קטינים. שיעור החיוביים של הקטינים הוא 9% - גבוה יותר מאשר שיעור החיוביים בקרב בגירים.

נתוני התחלואה של הקטינים אינם בהכרח זהים לנתוני התחלואה של תלמידים במערכת החינוך. שם אין עדיין למשרד הבריאות נתונים מדויקים. "עובדים מול משרד החינוך כדי לבנות מערכת דיווח שתאפשר לעקוב איפה קטין נדבק ואיפה הוא לומד."

יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף ג'בארין, אמר בסיכום הדיון: "בתחילת משבר הקורונה נשמעו קולות שאמרו שהקורונה לא פוגעת ולא מסוכנת לילדים. עתה לא רק שברור שיש גם תחלואה בקרב הילדים, גם הולכים ומתעצמים היבטי התחלואה הנפשית-רגשית שלהם ככל שהמשבר הזה נמשך. בוודאי שזה המצב אצל מאות אלפי ילדים שמערכת החינוך עדיין סגורה בפניהם".

עוד אמר ג'בארין: "אנחנו מזהים שמשתלב כאן משבר רגשי ופסיכולוגי ולא רק בריאותי וכלכלי. לכן דרושה פעולה משותפת של משרדי הבריאות, החינוך והרווחה כדי להגיע אל אותם ילדים שאינם פוגשים את הצוותים החינוכיים ואת חבריהם  חודשים ארוכים".

יו"ר הוועדה קרא לשלושת משרדי הממשלה להגיע במהירות ליצירת המתווה שיאפשר את שובם של תלמידי כתות ה'-י"ב ללימודים מסודרים, לתת את הדעת לסיכון שבתחלואה רגשית שמתעצמת נוכח הימשכות המגיפה וכן להקמתו בהקדם של צוות משותף שיבחן את סוגיית התחלואה הרגשית וימליץ על מתן המענים הראויים ויוציאם לפועל.

נושאים קשורים:  ילדים,  מגיפת הקורונה,  תחלואה נפשית,  חדשות,  19-COVID,  ד"ר דינה צימרמן,  ח"כ יוסף ג'בארין
תגובות