• יו"ר החברה: ד"ר עידו לוריא
  • מזכ"ל: ד"ר אילן טל
  • גזברית: ד"ר אנג'לה דרניקוב
  • חברי ועד: פרופ' חגי חרמש
  • ד"ר מיכל רפפורט
  • ד"ר סעיד מוחמד מוסא
חדשות

משרד הבריאות דורש מ-mako להסיר כתבה העוסקת בתרופות פסיכיאטריות

משרד הבריאות מאשים את אתר האינטרנט mako בהטעיית הציבור ובעידוד שימוש לא אחראי בתרופות מרשם פסיכיאטריות. mako: "מדובר בסיקור עיתונאי לגיטימי"

כתבת ה"ניסוי" ב-mako. משרד הבריאות דרש להסירה. צילום: מתוך אתר mako

משרד הבריאות מאשים את אתר האינטרנט mako בעידוד שימוש לא אחראי בתרופות מרשם פסיכיאטריות. המשרד דרש מ-mako למחוק כתבה על שימוש בתרופות כמו ריטלין לשיפור הריכוז. "תרופות מרשם פסיכיאטריות מוגדרות כסמים מסוכנים ומצריכות מרשם, אבחנה ומעקב", הודיע משרד הבריאות, אולם ב-mako השיבו: לא נסיר את הכתבה". בעבר נדרש גם ynet למהלך דומה אבל האתר סירב, כך דיווח אתמול (ב') האתר לנושאי תקשורת "העין השביעית" בכתבה של אורן פרסיקו.

הכתבה שהביאה את משרד הבריאות לצעד הזה התפרסמה לפני כעשרה ימים, במסגרת מגזין סוף השבוע של אתר mako, תחת הכותרת: "ריטלין, קונצרטה או אדרל – מה יביא אותך הכי טוב לדד ליין?".

בכתבה תיאר מתן גולדברג כיצד נטל שלושה סוגים של תרופות מרשם שנועדו לבעלי הפרעות קשב וריכוז, אף שהוא עצמו איננו סובל מבעיות כאלו, במטרה לבדוק עד כמה כל אחת מהן מסייעת בקריאת חומר עיוני. הכתבה מתארת בלשון היתולית למחצה, צוין בדיווח, את ההשפעה של כל תרופה שנטל.

משרד הבריאות מפעיל, יחד עם משרד התמ"ת, ועדה לבדיקת הטעיית הציבור בפרסומים של מוצרי בריאות, טכנולוגיות רפואיות ומקצועות הרפואה. בראש הוועדה ד"ר טל לביא. בהרכבה נציגים משני המשרדים.

במכתב ששוגר מטעם הוועדה למנכ"ל והעורך הראשי של mako נאמר: "מדובר בכתבה העוסקת בתרופות מרשם פסיכיאטריות. על פי הוראות החוק בישראל והאמנה הבינלאומית, הן נחשבות לסמים מסוכנים, מוגדרות כסמים מסוכנים הנדרשים במרשם מיוחד, אבחנות רפואיות מתאימות ומעקב רפואי.

"הכתבה נכתבה על ידי מי שאיננו בעל הכשרה כלשהי בתחום מקצועות הבריאות או עוסק בתרופות מרשם והובא בה בפני הציבור גיבוב של חלקי מידע, מידע שאיננו מבוסס מדעית וחצאי אמיתות, באופן הגורם להטעיית הציבור. שימוש לא מושכל בתרופות מרשם ובסמים מסוכנים עלול לגרום להתמכרות ותופעות לוואי".

עוד מדווח "העין השביעית" כי הוועדה עמדה גם על כך ש"הכתבה עלולה לגרום לקוראיה לא רק לצרוך תרופות מרשם בניגוד למינונים המקובלים אלא תוך התנגשות אפשרית עם טיפול תרופתי אחר, מה שעלול ליצור סיבוכים בריאותיים". כמו כן הודגש כי הכתבה מעודדת רכישת תרופות מרשם ממקורות בלתי מהימנים כגון אתרי אינטרנט ופשיעה פרמצבטית, וכי על פי הדין, קיים איסור על פרסום תרופות מרשם בישראל ללא אישור משרד הבריאות.

הוועדה דרשה "להסיר את הכתבה המדוברת לאלתר וכן לפנות למשרד הבריאות או לגורם רפואי ומקצועי מוסמך לפני פרסום כתבות מעין אלו".

אולם בדיווח נמסר כי mako "איננה מתכוונת להיעתר לדרישת הוועדה. "מדובר בסיקור עיתונאי לגיטימי ומותר בחוק", מסר דובר ערוץ קשת 12 בשם האתר. "הכתבה איננה מעודדת שימוש בתרופות, ובמסגרתה מובאת הבהרה מפורטת בעניין". הדובר הפנה לפיסקה בכתבה שבה כתב מחברה: "אני באמת אומר לכם שאין לראות בכתבה משום עידוד מפורש או מרומז לנטילת תרופות מרשם שלא במרשם. אני לא מכיר אתכם, קוראים יקרים, ואין לי מושג מהו מצבכם הרפואי. ריטלין, קונצרטה ואדרל הם חומרים ממריצים ופסיכו-אקטיביים הנכללים בפקודת הסמים המסוכנים. כמו כל סם אחר בעולם, מקפה ועד MDMA, יש להם תופעות לוואי רבות לטווח הקצר והארוך, ובמצבים מסוימים הן עלולות להיות מסכנות חיים".

מחבר הדיווח ב"העין השביעית" ציין כי פנייה כזו של משרד הבריאות לכלי תקשורת היא חריגה, שכן הוועדה לבדיקת הטעיית הציבור מטפלת בעיקר בפרסום, גלוי או סמוי, ולא בתוכן עיתונאי. פנייה כזו קרתה בעבר כאשר ynet נדרש להסיר כתבה וגם אז הדרישה לא נשאה פרי.

נושאים קשורים:  תופות מרשם,  תרופות פסיכיאטריות,  ריטלין,  mako,  הטעיית הציבור,  קונצרטה,  אדרל,  חדשות,  "העין השביעית"
תגובות