• יו"ר החברה: ד"ר עידו לוריא
  • מזכ"ל: ד"ר אילן טל
  • גזברית: ד"ר אנג'לה דרניקוב
  • חברי ועד: פרופ' חגי חרמש
  • ד"ר מיכל רפפורט
  • ד"ר סעיד מוחמד מוסא
חדשות

ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה לקראת הרפורמה בבריאות הנפש

הסתדרות עובדי המדינה טוענת, כי השינוי הצפוי יגרום לפיטורים של כ-1,000 עובדים בשל חיסכון בכוח אדם מצד הקופות; יו"ר איגוד הפסיכיאטרים: "המוכנות לרפורמה טובה"

בית חולים פסיכיאטרי (צילום: אילוסטרציה)
בית החולים הפסיכאטרי כפר שאול, צולם ב-2012 (צילום: נועם מוסקוביץ' / "פלאש 90")

הסתדרות עובדי המדינה הכריזה אתמול (א') על סכסוך עבודה, על רקע הרפורמה במערך בריאות הנפש, שאמורה להיכנס לתוקף ב-1 ביולי. במסגרת הרפורמה, האחריות על כל שירותי בריאות הנפש יועברו מהמדינה לקופות החולים. הכרזה על סכסוך עבודה תאפשר שביתה בדיוק בתאריך היעד להתחלת הרפורמה (שלושה שבועות).

הסתדרות עובדי המדינה טוענת, כי השינוי הצפוי יגרום לפגיעה או לפיטורים של כ-1,000 עובדים, בכלל זה רופאים-פסיכיאטרים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, מאחר שהקופות - שממילא מצויות בגירעון - יחסכו בהוצאות ויעסיקו את כוח האדם לנושאי בריאות הנפש במיקור חוץ.

בית הדין האזורי לעבודה הוציא צו זמני למדינה, שהורה לה להיכנס מיידית למו"מ עם הסתדרות עובדי המדינה, האקדמאים במדעי החברה ואיגוד העובדים הסוציאליים, להבטחת זכויות העובדים עקב הנהגת הרפורמה.

בתוך כך, מדווח "הארץ" הבוקר (יום ב'), כי במערך בריאות הנפש חסרים מיידית כ-100 פסיכיאטרים, וגם יש מחסור חמור במיטות אשפוז. כמו כן, אין העברת מידע ממוחשב באופן מסודר בין בתי החולים לקופות החולים כפי שסוכם ולא הובטח תקציב לשיפור המצב.

לפי הדיווח, בעוד שב-1978 מספר מטות האשפוז בבתי החולים הפסיכיאטריים עמד על כ-8,000, כיום מספרן עומד על כ-3,500 בלבד. מערך בריאות הנפש מספק כיום טיפול לכ-80 אלף איש – 90% מהם מטופלים בבתי החולים הפסיכיאטריים ו-10% במחלקות פסיכיאטריות בבתי החולים הכלליים – "הדסה" ו"שיבא". בחודש הבא אמורה להיפתח מחלקה נוספת כזאת באיכילוב.

בדיווח נמסר, כי הצפי לגבי הרפורמה החדשה הוא שתיצור גירעון של מאות מיליוני שקלים לבתי החולים הפסיכיאטריים ותרע את תנאי האשפוז בהם.
מנגד, יש חשש כי עם הפעלת הרפורמה, פסיכיאטרים יעברו מבתי החולים הייעודיים לבריאות הנפש למרפאות שהקופות אמורות לפתוח. כיום, מתוך כ-160 מקומות למתמחי פסיכיאטריה בבתי חולים רק כ-60 מאוישים.

פרופסור משה קוטלר, יו"ר איגוד הפסיכיאטרים ומנהל המרכז לבריאות הנפש "באר יעקב", אמר לעיתון כי למרות הכול, המוכנות לרפורמה טובה והוא לא מצפה להפתעות "לאחר שתעבור את שלב מחלות הילדות שלה". לדבריו, משרד הבריאות הפגין רצינות רבה בכל הפגישות עם האוצר ובכלל זה ניתנו מענקים למתמחים בפסיכיאטריה כללית – מה שאמור לגשר על הפערים בין הדרוש לקיים.

מנכ"ל משרד הבריאות (עד ה-1 ביולי), פרופסור ארנון אפק, אמר לעיתון כי שירות האשפוז הפסיכיאטרי לא ייפגע עקב הרפורמה. "קודם משרד הבריאות היה המבטח של אוכלוסיית פגועי הנפש בכל מה שנוגע להתחשבנות עם בתי החולים, ועתה האחרונים יספקו את השירותים לקופות החולים, כאשר משרד הבריאות ימשיך ללוות את בתי החולים בכל התנהלות מול הקופות".

עוד אמר אפק, כי הדגש ברפורמה הוא במתן שירותים בקהילה אבל גם יתווספו מיטות אשפוז. לדבריו, המצב הפיזי בבתי החולים לבריאות הנפש מוכר היטב, והמשרד מנסה לפתור את הבעיות על ידי שיפוץ מרפאות ובתי חולים, אך הנושא מתעכב והתהליך ידרוש זמן. בכהונתו הקודמת אמר סגן שר הבריאות ליצמן, כי חלק מבתי חולים אלה "לא ראויים אפילו למגורי בעלי חיים".

נושאים קשורים:  חדשות,  הרפורמה בבריאות הנפש,  בתי חולים פסיכיאטריים,  משרד הבריאות,  קופות החולים
תגובות

פסיכיאטרים בכירים שעמם שוחחתי , מסרו לי כי קיימת חרדה רבה ההולכת ומחריפה אצל חלק מן החולים ובני משפחותיהם לקראת ה - 1/7/2015 .
יש לזכור כי הרפורמה כוללת כ-120,000 מטופלים , עם אבחנות שונות, ודרוגי מחלה שונים. שחלק מאלה סובלים מתסמונת "אובדנית".
ב- 1/7/2015 יהיה בראש משרד הבריאות סגן שר שאינו רופא , ולצידו צפוי להיות מנכ'ל לא-רופא.
צמד זה אמור לנווט את תהליך הרפורמה , שלכל הדעות הוא קשה, מסובך ואף עשוי להיות מסוכן לחלק מן החולים, באם יעשו בעת ישומו מהלכים שגויים!
האם צמד זה יוכל מיידית לזהות אותן שגיאות??
מי יהיה אז אחראי לאותן התאבדויות באם תיקרינה???
לדעתי זו תהיה אחריותו של סגן השר ,שמינה לצידו מנכ'ל שאינו רופא!!
אני מתפלל לכך, שאותה תחזית שצפו הפסיכיאטרים כאפשרית לא תתרחש!
בכבוד רב, פרופ. תיאו דב גולן.