משרד הבריאות אישר תוספת תקציבית להקמת מרכזי חוסן בכל מוקדי הפינוי ותקנים נוספים למטפלים בטראומה של מפונים שנותרו ללא סיוע נפשי. המשרד פרסם אמש (א') קווים מנחים לטיפול במצב הנפשי בעקבות מתקפת החמאס.
עוד בעניין דומה
המשרד ממליץ כי כדי להקל על המצוקות הנפשיות יש לפנות לקבלת תמיכה של משפחה וחברים; אם יש צורך, יש לפנות לאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש; להיזהר משימוש מיותר בתרופות ולהימנע משימוש באלכוהול או קנאביס כדי להתמודד עם המצוקה נפשית.
"מדינת ישראל מתמודדת עם אירוע רב נפגעים גופני, נפשי ולאומי מהגדולים שידענו. רבים סובלים ממצוקה. כולנו נדרשים לתהליך כואב ומורכב בדרך להשלמה עם אובדן, וחייבים להיעזר במעגלי התמיכה שסביבנו. ראשית, בכוחותינו הפנימיים, לאחר מכן במשפחה וחברים, ולבסוף, במידת הצורך, גם באנשי מקצוע. התערבות שיחתית קצרה יכולה לעתים להועיל, אך לפעמים צריך להיעזר בפסיכותרפיה ממוקדת טראומה", נכתב בהודעה.
פרופ' איל פרוכטר, יו"ר המועצה הלאומית לפוסט טראומה, מסביר: ״כחלק מתגובה נורמלית בשבועות הראשונים לאחר טראומה, אנו עדים לתסמינים שונים המהווים תגובה למצב החריג, וברוב המצבים התסמינים הם בני חלוף. עיקר הטיפול במצבים האלה הוא גיוס כוחות הנפש ותמיכה של הסביבה הקרובה, באופן הגורם לתסמינים לדעוך בהדרגה. ככל שישנם תסמינים שפוגעים בתפקוד, ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע".
לגבי שימוש בתרופות לטיפול במצבים נפשיים נכתב כי "שימוש בתרופות יכול לסייע לפעמים לתסמינים. יחד עם זאת, במיוחד בשלב האקוטי, חשוב להיזהר משימוש מיותר בתרופות ללא התייעצות עם רופא, ויש להימנע משימוש באלכוהול או בקנאביס שעלולים להזיק".
משרד הבריאות מדגיש כי "שימוש בקנאביס לא הוכח כיעיל לטיפול בשלב החריף לאחר הטראומה ואף עלול להזיק ועל כן אינו מומלץ. טיפול בקנאביס מתאים רק במצבים הכרוניים ורק לאחר כישלון חלקי או מלא של טיפולים בשיחה או טיפולים תרופתיים מבוססי מחקר."
במשרד הבריאות מציינים כי יש מספר דרכים לקבלת סיוע נפשי, בין אם דרך מרכזי החוסן ובין אם בטיפול חינמי של שלושה מפגשים שניתן על ידי קופות החולים. המשרד פתח, בין השאר, מרכז חוסן ארצי טיפולי שיאפשר קבלת טיפולים פרטניים, קבוצתיים ומשפחתיים בטלפון (*5486), בזום או פנים אל פנים במרכזי טיפול בפריסה ארצית. המרכז מופעל באמצעות הקואליציה הישראלית לטראומה בשותפות עם עמותת ער"ן, ומיועד לאוכלוסיה מאזורים שאין בהם מרכזי חוסן. הטיפול ניתן חינם.
בנוסף, גורמי מקצוע מבתי החולים מגיעים לתת מענה נפשי למפונים מבתיהם. במסגרת זו ניתנים מספר מפגשים ממוקדים (פיזי ו/או אונליין) על ידי צוות רב מקצועי מיומן, המנוסה בטיפול בנפגעי טראומה וחרדה.